Események és rendezvények

Tökparádé

     Az Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolán már hagyománnyá vált az október végén megrendezésre kerülő Tökparádé. Idén a pedagógusok újítottak a helyszínen, és a gyönyörű őszi időt kihasználva az iskola folyosója helyett az iskola udvarán rendezték meg a tökfaragást. Volt minden, mi szem-szájnak ingere: forró tea, zsíros kenyér, családias hangulat. A gyerekek, anyukák, apukák és nagyszülők együtt faragtak, a kreativitás pedig nem ismert határokat. Az alkotások között megtalálhattuk a rémisztő tököket, az unikornist, a babaházat, kismalacokat és még rengeteg érdekes alkotást. A kész műveket az iskola bejáratában állították ki, ahol még pár napig megcsodálhatóak.
                                                                                                                                Mgr. Madari Katalin

Nyitott napok - Gúta

     Iskolánk meghívást kapott a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolából 2019.10.15-ére, a Nyitott napokra, melyen 8.A, 8.B osztály, valamint a 9. évfolyam 9 tanulója vett részt. Diákjainkat 4 csoportra osztották, így tekinthették meg a műhelyeket, szalonokat és az ott folyó szakmai munkát. Megfigyelhették a díszzománcozó, a vitrázsüveg-készítő, a grafikus és a belsőépítész szakos diákok gyakorlati munkáját csakúgy, mint a fodrászok, vendéglátók, szakácsok, kozmetikusok, autószerelők, cserépkályha- és kandallókészítők szakgyakorlatát, a vállalkozás és üzletkötés (idegenforgalmi szakirány) és az informatikai hálózatok műszerésze szakon tanuló diákok oktatását.
     A fodrász szalonban frizurát is készíthettek diákjaink. A szakácsok megleptésként palacsintával, gyümölcspohárral, édességgel kedveskedtek diákjainknak.
     Mindannyian bepillantást nyertek a középiskola mindennapi életébe, találkozhattak a pedagógusokkal és a diákokkal is, sőt volt diákjainkkal is.
     Pontos tájékoztatót kaptak az iskola nagyszabású infrastrukturális beruházásairól és a pedagógiai program részleteiről, valamint a 2020/2021-es tanévben induló új szakokról is.
                                                                                                                             Kubica Lívia

 

  

Tarka Lepke Bábfesztivál

     Nagy örömmel és szeretettel tett eleget az Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tekergők bábcsoportja a XIV. Tarka Lepke Bábfesztiválra szóló meghívásnak.
     A fesztiválra 2019. október 12-én került sor Dunaszerdahelyen a Csaplár Benedek Művelődési Központban. A rendezvény ideje alatt kiváló hangulat uralkodott. A nézőket nyolc varázslatos bábelőadás szórakoztatta, a gyerekeket az előadások szönetében pedig kézműves foglalkozások, ügyességi játékok várták.
     Bábcsoportunk a „Brémai muzsikusok” című előadását utolsóként vitte színre, amely így is nagy sikert aratott a nézők körében. A bábos találkozó finom ebéddel zárult, mely után mindenki örömmel a szívében indult útnak hazafelé.

Bécsi vendégségben A Tenkes kapitánya

    A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége jóvoltából vehettek részt 2019. október 9-én a komáromi járás alap- és középiskoláit képviselő diákok és pedagógusok Bécsben, az Akzent Színházban, A Tenkes kapitánya című zenés, táncos előadáson. A komáromi Eötvös Utcai Alapiskolát Balla Kiara Priscilla, Jančík Dóra, Jelen Jázmin és Pinke Marián a 9.a osztály tanulói képviselték. Az előadásra az SZMPSZ "küldöttsége" a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a budapesti Magyarság Háza valamint az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége – Kaláka Club meghívásának eleget téve érkezett.
     A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara a Tenkes kapitánya című produkcióval a II. Rákóczi Ferenc- emlékév kapcsán turnézik a Kárpát-medencében. A bécsi előadást, mely Felvidék és Muravidék után a 7., jelenlétével megtisztelte Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki köszöntőjében külön üdvözölte a Felvidéket képviselő diákokat és pedagógusokat valamint a jelenlévő "labancokat", akikkel közös történelmünk összeköt.
     A táncjáték alapjául A Tenkes kapitánya c. történelmi kalandfilm-sorozat szolgált. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Férfi Honvédkar a táncnyelvén tette élvezetessé az egykori filmsorozat legemlékezetesebb epizódjait. A közönség az első pillanattól az utolsóig élvezte a "kuruc - labanc" ellentéteket bemutató tréfás jeleneteket.
     Az előadást a teltházas közönség óriási vastapssal köszönte meg. A kuruchősöket megidéző, hatalmas sikert arató táncjáték novemberben, Komáromban kerül bemutatásra.
     A komáromi járás alap és középiskoláit képviselő diákok és pedagógusok nevében köszönjük a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, hogy részesei lehettünk e gyönyörű előadásnak.
                                                                                                        Kovács Tünde
                                                                                                       Eötvös Utcai Alapiskola Komárom

Hodina slovenčiny na školskom dvore a v jedálni

     Pri výučbe jazykov je potrebné využívať efektívne metódy, ktoré treba striedať, aby samotné učenie bolo pre žiakov zábavou. Z tohto dôvodu siahame po takých postupoch práce, ktoré zapájajú u detí súbežne viacero zmyslov, aby sa cudzojazyčné osvojovanie uskutočňovalo prostredníctvom aktivít, ktoré sú pre deti prirodzené - a to v hre a hrovými činnosťami. Pri osvojovaní si jazyka je nevyhnutné pracovať s ich emóciami, využívať ich zvedavosť a túžbu objavovať, dotýkať sa či skúmať, no zároveň rešpektovať ich možnosti a schopnosti. Zapájaním vnemov do hodín slovenského jazyka poskytujeme deťom nielen zážitok, ale aj iný a zaujímavejší spôsob ako u nich rozvíjať slovnú zásobu, upevňovať gramatické štruktúry či zlepšovať výslovnosť, ktoré sa do detskej pamäti trvácnejšie ukladajú. Žiaci štvrtého ročníka si svoje poznatky o jeseni zopakovali priamo v exteriérnej učebni na školskom dvore, kde riešili zadania a kreatívne výzvy, hrali sa na meteorológov a užívali si tímovú spoluprácu pri zdolávaní úloh. Žiaci piateho ročníka v rámci tematického celku rodina sa pripravovali na pohostenie hostí pri rodinnej návšteve prípravou obložených chlebíčkov. Jazykovými rozohrievačkami a hrami v kruhu si zopakovali potrebnú slovnú zásobu a následne jednotlivé fázy prípravy obložených chlebíčkov si osvojili nielen teoreticky, ale aj prakticky v školskej jedálni. Najväčšou odmenou pre nich bola možnosť ochutnávky v závere vyučovacej hodiny.

Szlovák óra az iskola udvarán és az étteremben

     A nyelvek oktatásánál fontos hatékony módszereket választani, hogy a tanulás ne csak kötelező munka, hanem szórakozás is legyen a tanulóknak. Éppen ezért igyekszünk az órákon olyan munkafolyamatokat találni, melyek minél több érzéki területet vonnak be az oktatási folyamatba, s melyek természetesek a tanulók számára- mégpedig a játék és a játékos tevékenységek. Fontos, hogy a nyelv elsajátítása közben bevonjuk az emóciójukat is, kihasználva kíváncsiságukat, a felfedezés és kutatás iránti vágyukat, egyúttal figyelembe véve adottságaikat és képességeiket. Érzékeik bevonásával nemcsak élményt nyújtunk nekik, hanem érdekes módon fejlesztjük szókincsüket, kiejtésüket, a nyelvtani szerkezeteket, melyek ezáltal tartósabban épülnek be memóriájukba. A negyedik évfolyam tanulói kinti környezetben, az iskolaudvaron elevenítették fel ismereteiket az őszről, ahol kreatív feladványokat oldottak meg- belebújhattak meteorológus szerepébe és élvezhették a csoportmunka kihívásait. Az ötödikesek pedig megkínálhatták vendégeiket szendviccsel a „Család” témakörön belül. Nyelvtörőkkel és körjátékokkal átismételték ismereteiket és nemcsak elméleti úton, de a gyakorlatban is elsajátították a szendvicskenyér elkészítésének folyamatát az iskolai étkezdében. A legnagyobb jutalom számukra az volt, hogy az általuk elkészített kenyereket el is fogyaszthatták.