Események és rendezvények

Mert iskolába járni jó…

     Több mint két hónap után végre újra kinyíltak az iskolák kapui. Az Eötvös utcai alapiskola 5.A osztálya rendhagyó projekt oktatással, a CLIL módszer elemeinek alkalmazásával ünnepelte az újranyitást és egyben a gyermekek napját. A gyerekek hétfőn szlovák órákon a Közlekedés és utazás témakört sajátították el több módszer segítségével. Szövegértés alkalmazásával a biztonságos közlekedés szabályairól tanultak. Megismerték az útjelző táblákat, és játékos módon gyakoroltak az iskola közlekedési tanpályáján.
     Kedden már élesben ment, azonban minden angolul. Elsősorban átismételték az eddig tanultakat, többek között a helymeghatározást (mellett, mögött, szemben, stb.), amire a nap folyamán a feladatok sikeres elvégzéséhez szükségük volt.
Kilenc órakor a 15 kisdiák felpattant helyéről és megkezdődött a készülődés.
     Mivel tömeges rendezvényt még nem lehet szervezni, a kis csipet csapat rollerrel a lába alatt útnak indult egy kis kincskeresésre (Scavenger Hunt) a vasúti és a Monostori-hídhoz a bicikli úton. Négy csapat jött létre, akik választottak csapatnevet és csapatszínt.
    A gyerekek példamutatóan, fegyelmezetten vonultak a járdán és minden átkelőhely előtt bevárták a többieket. Időközben számos feladatot kellett teljesíteni, mint például a csapat színéből minél több dolog összegyűjtése, és egy fotókollázs megörökítése.
     A nap fénypontja az elásott kincs felkutatása volt angol instrukciók értelmezésével. Az osztály egy csapatként keresett, nem is volt olyan könnyű a feladat, mivel volt pár megtévesztő jel. A kiásott doboz minden darabja pillanatok alatt gazdára talált. A csapatok bemutatták a fotókollázsaikat, majd egy közös jégkrémezéssel és a Felelsz vagy Mersz játékkal koronázták a napot.
    A kétnapos projekt oktatás sikeresnek bizonyult, a gyerekek nemcsak anyanyelvükön bővítethették tudásukat, hanem szlovák és angol nyelven is. Új élményekel lettek gazdagabbak, sok felejthetetlen pillanatot éltek át diáktársaikkal, akikkel hosszú heteken át nem találkozhattak.  
    Gyerekek ügyesek voltatok!
                                                                                          Kováč Klaudia és Szilárd Ágnes

Koszorúcska

     Az idei farsangi időszak sem múlhatott el a végzős tanulóink bálja, a koszorúcska nélkül.
    Tanulóink novembertől ismerkedtek különféle társastáncok alaplépéseivel, valamint a tánc illemtanába is bepillantást nyertek. Az első próbán még szégyenlősen kérték fel egymást, de a későbbiekben már sokkal természetesebben, felszabadultabban mozogtak az órákon.
     A diákok szorgalmasan gyakorolták a tánclépéseket óráról órára, sokszor egymást segítették. A két végzős osztály remekül tudott együtt dolgozni, a próbák kitűnő csapatépítő programnak bizonyultak. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni Kartai Adél táncoktatónak, aki odaadóan és töretlenül igyekezett nem csupán a táncok alaplépéseit, de a tánc és a zene szeretetét is átadni diákjainknak, akik február 28.-án a Selye János Egyetem báltermében adtak bizonyságot rátermettségükről, udvariasságukról és tánctudásukról.
     Táncbemutatójukat magabiztosság, jókedv és mosolygás jellemezte, amit a közönség hatalmas tapssal jutalmazott. Végzőseink a felhőtlen szórakozás közepette sem feledkeztek meg szüleikről, tanáraikról, őket is felkérték egy-egy táncra.
     Szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni Jančík Krisztának és Gőgh Annának, akik lehetővé tették, hogy egy emlékezetes, élményekben gazdag estét töltsünk el együtt. Azt hiszem, hogy mindannyiunk számára kedves emlék marad ez nagyszerű esemény.

                                                                                                                                             Mezei Mária

Néhány gondolat a végzős diákoktól:
„A kedvenc részem az volt, amikor mindenki táncolt a legvégén, és így az egész csapat összekovácsolódott és jól érezte magát.”
(Koncz Karmen)

„Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük az élményt! Biztos, hogy nem utoljára buliztunk együtt!”
(Kovács Krisztián)

„Egy igazi megismételhetetlen élményt éltem át azon a pénteki napon, ahol az osztálytársaimmal táncoltunk el a koszorúcskát. Nagyon szórakoztató volt az utána következő buli is, ahol eszméletlen jó hangulat uralkodott „
(Pinke Marián)

„A koszorúcska rendkívül összekovácsolta a két osztályt, ezért nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük!”
(Kurucz Lilla )

„Nagyon nagy élményt volt, amit soha nem fogok elfelejteni!”
(Komlósi Krisztián)

 

Karnevál az alsó tagozaton

 

     2020. február 14-én alsó tagozatos tanulóink részére vidám farsangi mulatságot – KARNEVÁLT – rendeztünk.
   A rendezvényre a gyerekek már nagyon - nagyon készültek és szebbnél-szebb ötletes jelmezekbe bújtak. A jelmezek felvonulását vidám szórakozás, táncos mulatság követte. A jó hangulatról DJ Szemi gondoskodott.
     A rendezvény hangulatát emelte, hogy a nevelőtestület tagjai is ötletes jelmezekbe öltöztek. A táncos mulatságon kicsik és nagyok egyaránt vidáman szórakoztak.
                                                                                              Varga Rózsa

Szülők – Pedagógusok Jótékonysági bálja

     2020. március 7-én került megrendezésre 19:00 órai kezdettel az Eötvös Utcai Alapiskola Szülők – Pedagógusok Jótékonysági bálja a Selye János Egyetem éttermében.
     Az idei évben rekordot döntött az eseményen résztvevők száma, ugyanis 296-an döntöttek úgy, hogy jelenlétükkel megtisztelik és támogatják az iskola jótékonysági bálját, melynek bevétele az ”Iskolánkért, gyermekeinkért” alapítvány javát szolgálja. A jó hangulatot a Dominó zenekar biztosította, valamint a színvonalas produkciók. A bál a 9.A és a 9.B osztály tanulóinak nyitótáncával kezdődött, majd Ing. Majer Péter igazgató úr, Mgr. Keszegh Béla polgármester és dr. Gőgh Anna Szülői Szövetség elnökének beszédével folytatódott. Ezután Majer Péter igazgató úr, egy kis figyelmességgel megköszönte Gőgh Annának a Szülői Szövetségben végzett kilenc éves munkáját, majd egy gyönyörű éneket is hallhatunk köszönetképp Majer Jázmin, 5.A osztályos tanuló tolmácsolásában. Az est további részében a bálozók rendelkezésére állt a SELFIECAM, csokiszökőkút gyümölcsökkel, választékos desszertkínálattal egybekötve, amelyért köszönet Mgr. Szabó Križan Andreának, Mgr. Kováč Klaudiának, Dudek Ildikónak, Töltési Róbertnek. Ízletes koktélokat is fogyaszthattunk Hlavička Zsolt jóvoltából. Éjfélkor kezdettét vette a tomboladíjak kisorsolása, melynek szünetében Porubszký Zsolt, a TAT tehetségkutató verseny egykori győztesétől hallhattunk két lírai számot. Láthattuk Jančík Dóra Európa-bajnok showtáncos latin-amerikai táncát. Dóri a 9.A osztály tanulója.
     Emlékezetes bál volt, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. Jövőre is mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!
                                                                                                                     Mgr. Mészáros Ágnes

Valahol Európában

     Az Eötvös Utcai Alapiskola felső tagozatos diákjai 2020. február 14-én színházlátogatással egybekötött tanulmányi kiránduláson vettek részt Budapesten.
   Első útjuk a Citadellára vezetett, ahol megtekintették a Citadella erődjének falait. A monumentális erőd az 1848-49-es szabadságharcot követő megtorlás idején épült, célja az erődöktől eltérően nem az alatta elterülő város megvédésére szolgált, épp ellenkezőleg, a pesti lakosság megfélemlítése volt a cél. Az erőd Budapest városra néző fala tövében áll a Szabadság-szobor, ahonnan diákjainknak alkalma nyílt gyönyörködni az eléjük táruló csodálatos panorámában.
     Következő állomásuk a Szent István-bazilika volt, ahol megnézték a templom műtárgyait, a mozaikokat, az ólom üveg ablakokat, valamint államalapító királyunk természetes úton mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot. A bátrabbak felmentek a bazilika kupolájába is, ahonnan újra megcsodálhatták az eléjük táruló főváros képét.
     A népes kis csapat délután a Pesti Magyar Színházba látogatott el, s megtekintették a Valahol Európában c. musicalt. A színházi előadás története a 2. világháború idején játszódik, amikor is egy árva gyermekekből álló csapat, egy nemes lelkű művész segítségével vészeli át a háború borzalmait. Az előadást követően az úton hazafelé a diákok konstatálták, hogy a megélt színházi élményt nehéz szavakba önteni, valamennyien hálásak lehetnek a sorsnak, hogy ma már nincs részük éhezésben, s nem kell mindazt a borzalmat megélniük, amit a színpadon láttak.

                                                                                                                                          Kovács Tünde